Thanks Thanks:  8
Likes Likes:  15
Results 1 to 6 of 6

Thread: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

  1. Top Of Page | #1
    kkroeker's Avatar

    User Info Menu

    Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime





    How are the compass and radio/sound volume related?

    Like same plug or something?

    Here is what I’m trying to track down and fix.

    I have a 2014 3500 Laramie with almost 100k miles.

    This has started in the last week.

    My radio and compass work just fine when I start up in the mornings, showing up on my dash and Uconnect screen.

    Then at any time, I lose sound, and shortly after, the compass has lines where the direction is, and the little clock in the dash is just dashing.

    I can turn the volume up or down, and the indicator on the screen shows the level, but there is no change in the volume.

    It impacts all inputs and sources (sat, USB, FM, am, sd card).

    The screen still looks like all is fine with no errors other than the direction is gone.

    Navi works fine, but no sound.

    Sometimes when it happens, it stays like that for 2 min or 10 min or longer.

    Sometimes it comes back and goes away again.

    Turning off the truck and restarting does not help.

    Today, when I start the truck, after sitting for a while, the compass and radio work for about 2 minutes, then it’s off and does not come back.

    I’ve read my batter may be going bad.

    I’ve replaced them once when one went died completely and did not have this issue.

    Read about a fuse f52-batt sensor might be bad, but not sure how that impacts the volume only and not all electronics.

    Seen the factory reset uconnect thing as well.

    I updated to get the external modem for 5g, which has been completed for a few months.

    No issue.

    I do have a dongle that splits the OBD2 port for that adapter and my m3 gauge cluster.

    Again nothing on the M3 indicates it is having a communication or power issue.

    The only odd thing that happened before this was a month ago when pulling my camper and stopping for fuel; on restated, the exhaust brake and tow-haul button were dark, and pressing the buttons did not turn on or change status.

    After a mile or so, everything came on fine and worked.

    It did this a couple of times on that trip but hadn't, and I have towed the same camper a couple more times after that with no issue.

    My current issue is without a trailer connected.

    I really appreciate any help you can provide.

    -Karl

    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


  2. Thanks watersupply189, IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes watersupply189, AK Bob, IGOTACUMMINS liked this post
  3. Top Of Page | #2
    ********* watersupply189's Avatar

    User Info Menu

    Re: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

    It definitely sounds like there is a short somewhere.

    You said you did a factory reset on your radio?

    Have you loaded test your batteries to rule that out yet?


    2016 Ram Laramie 3500, G56, 6.7, CC, 4x4

    2016 RAM 3500 4x4 Laramie Crew Cab
    Cummins,G56, Rough Country level, Morimoto LED fog lights, Diode Dynamics 35W HID headlights, Lund Attitude Steps w/Line-X, DRL's Activated, 35x11.50R18 Falken Wildpeak, Fuel Vapor Wheels Matte Black w/Dark Tint, A.R.E. Truck cap

    2015 Jeep Grand Cherokee Limited 4x4
    2019 Dodge Charger 392 R/T Scatpack Plus

    Past - 2014 RAM 1500 4x4 Lone-Star Eco Diesel

  4. Thanks IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes AK Bob, IGOTACUMMINS liked this post
  5. Top Of Page | #3
    DANG IT'S COLD! AK Bob's Avatar

    User Info Menu

    Re: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

    Agree also sounds like it may be heat-related; perhaps a component in the radio circuit is shutting down when it gets hot, then when it cools down, it starts working again.

    Hopefully, someone who has experienced your symptoms will chime in.


    2014 RAM 3500 (Aisin) 3.73 4X4 Limited Crew Cab Long Bed DRW. Oil Bypass Filter, Fuel Filtration Kit and 50 Gallon auxiliary fuel tank.

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    2014 RAM 3500 (Aisin) 3.73 4X4 Limited Crew Cab Long Bed DRW. MM3 Tuned by Double R Diesel. Oil Bypass Filter, Fuel Filtration Kit, and 50 Gallon Aux Fuel Tank.

  6. Thanks IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes watersupply189, IGOTACUMMINS liked this post
  7. Top Of Page | #4
    Badger2078's Avatar

    User Info Menu

    Re: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

    That is one combo I haven't heard before.

    I wonder, does your truck have the factory amp?

    If so, wouldn't your volume be controlled at the amp?

    Does anyone know if the factory amp, if applicable, shares a common power source or ground?


  8. Thanks IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes AK Bob, watersupply189, IGOTACUMMINS liked this post
  9. Top Of Page | #5
    kkroeker's Avatar

    User Info Menu

    Re: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

    So I may have found the culprit.

    I tried to link my phone to the 4 g Uconnect OBD2 dongle thing.

    It would not show as available, so I checked it, and the LEDs were off.

    The volume and compass were off at that moment.

    When I unplugged the dongle almost immediately, the radio started to sound, and the compass was on.

    So I plugged it back in, and the radio was still playing, but the lights were still off on the dongle.

    As I was thinking about maybe, it was just a coincidence, off went the compass and radio volume.

    So I sat a few moments and unplugged the dongle.

    Almost immediately, the compass was on, and volume was back in the radio.

    My theory is the stupid dongle modem thing died.

    I’ll have to have no issue for the next few drives to strengthen my confidence.

    So now I’m frustrated the dongle thing did not last more than 3 months. LOL.

    -Karl


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


  10. Thanks watersupply189, IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes watersupply189, AK Bob, IGOTACUMMINS liked this post
  11. Top Of Page | #6
    ********* watersupply189's Avatar

    User Info Menu

    Re: Radio Volume Gone / Compass Failure At The Sametime

    Well, there ya go!

    Glad you found the problem.


    2016 Ram Laramie 3500, G56, 6.7, CC, 4x4

    2016 RAM 3500 4x4 Laramie Crew Cab
    Cummins,G56, Rough Country level, Morimoto LED fog lights, Diode Dynamics 35W HID headlights, Lund Attitude Steps w/Line-X, DRL's Activated, 35x11.50R18 Falken Wildpeak, Fuel Vapor Wheels Matte Black w/Dark Tint, A.R.E. Truck cap

    2015 Jeep Grand Cherokee Limited 4x4
    2019 Dodge Charger 392 R/T Scatpack Plus

    Past - 2014 RAM 1500 4x4 Lone-Star Eco Diesel

  12. Thanks IGOTACUMMINS thanked for this post
    Likes AK Bob, IGOTACUMMINS liked this post

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •